DAC Kablo Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

18-12-2022 22:58
DAC Kablo Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

Her iki ucunda Transceiver bulunan , Switch ve Ethernet yapıları arasında bağlantı kurmaya yarayan Ağ Kablosudur.

DAC kablolar, bu bağlantıları kurmanın çok uygun maliyetli, verimli ve kolay bir yolunu sunduklarından, yalnızca veri merkezlerinde değil, endüstrinin daha geniş alanlarında giderek daha popüler hale geliyor. Avantajlarını daha iyi anlamak için Direk Bağlantılı Bakır (DAC) kabloların ne olduğundan ve nasıl kullanıldıklarından daha detaylı bahsedelim.


Doğrudan Takılan Bakır Kablo nedir?

DAC kabloları twinax bakırdan yapılır ve doğrudan aktif ekipmana elektrik bağlantısı sağlayan modüllerle fabrikada sonlandırılır. Modüller kablodan çıkarılamaz ve bu nedenle tüm DAC kabloları sabit uzunluktadır. Bu, fiber kablolar ve optik alıcı-vericilerin bir kombinasyonunu kullanmaya kıyasla DAC kablolarını kullanmanın dezavantajlarından biridir.


Farklı tipte yüksek hızlı DAC kabloları vardır; doğrudan ve koparma, pasif ve aktif. Doğrudan bağlantılı bir DAC kablosu, bir bağlantı noktası/hat kartını diğerine bağlayacaktır. Bir koparma DAC kablosu, bir bağlantı noktasının 4 adede kadar başka bağlantı noktasına bağlanmasına izin verir. Aktif bir DAC kablosu, sinyalleri güçlendirmek için her iki uçtaki modüllerin içindeki elektronikleri kullandığından, pasif bir DAC kablosundan biraz daha uzun iletim mesafesi sunacaktır.


DAC Kablo nedir

DAC Dağıtma ( Breakout - Saçaklı Kablo ) Kablosu 100G - 25G x 4

Ne İçin ve Nasıl Kullanılırlar?

Yukarıda bahsedildiği gibi DAC kabloları, portları aktif ekipman arasında doğrudan bağlamak için kullanılır; anahtarlar, yönlendiriciler, sunucular ve depolama. Ana kısıtlamaları iletim mesafesidir. Diğer faydaları olmasına rağmen, ana faydaları maliyettir.

İletim Mesafesi
Yalnızca bu bağlantı noktaları arasındaki fiziksel mesafenin 15 m'den az olduğu yerlerde kullanılabilirler. Ancak, bir sinyalin bir DAC kablosu aracılığıyla iletilebileceği maksimum mesafe, veri hızına bağlı olarak değişir. Veri hızları yükseldikçe, 10G'den 40G'ye ve ardından 100G'ye çıktıkça mesafe küçülür ve küçülür. 100G DAC yalnızca 5 m'ye kadar iletim yapabilir.
Bu mesafe sınırlamaları, DAC kablolarının en yaygın kullanımının, örneğin sunucuları bir raf üstü anahtarına bağlamak gibi, aynı veri rafı içinde bulunan ekipmanı bağlamak olduğu anlamına gelir.

Breakout DAC Kablo

Maliyetler
Bir DAC kablosu kullanmak, iki optik alıcı-verici ve bir fiber kablo kullanmaktan her zaman daha uygun maliyetli olacaktır. Yine maliyet tasarrufu, iletilen veri hızına bağlı olacaktır, ancak 2 veya 3 kat daha ucuz olmaları alışılmadık bir durum değildir. Kullanımlarına mesafe nedeniyle izin verildiğinde, büyük miktarlarda DAC kablolarının kullanılması önemli bir maliyet tasarrufu sağlayabilir.


Güvenilirlik
DAC kabloları son derece güvenilirdir. Doğrudan ekipman bağlantı noktalarına takılan modüller, sağlam bir bağlantı sağlayan fiziksel bir elektrik kontağı oluşturur. Kablolar 26 ila 28 AWG twinax bakırdan yapılmıştır ve bu nedenle fiziksel olarak güçlüdür ve bu nedenle kullanım sırasında hasar görme olasılığı düşüktür. Bu faktörlerin her ikisi de, her türlü uygulamada bağlantıların hızlı, güvenilir ve uygun maliyetli bir şekilde yapılmasının mümkün olduğu anlamına gelir.


Satıcının Marka Kablolarını veya Uyumlu Kabloları Kullanma
Her anahtar, yönlendirici, sunucu üreticisi, ekipmanlarını bağlamak için çeşitli DAC kabloları sunar. Ancak, DAC kablolarını başka kaynaklardan temin etmek genellikle daha kolay, daha hızlı ve daha ucuzdur.
Güvenilir ve güvenilir bir kaynaktan uyumlu bir kablo kullanmak, takılı olduğu anahtar/sunucu/yönlendiricinin hiçbir garantisini veya performansını etkilemez. Dikkate alınması gereken tek nokta, DAC kablosunun ana ekipmanın kodlamasıyla eşleşecek şekilde önceden programlanmış olması gerektiğidir.




En Yaygın DAC Kabloları

10G - 10G Ethernet
Muhtemelen DAC kablolarının en popüler kullanımı, iletim mesafelerinin 1 ila 2 m olduğu aynı veri rafı içinde bulunan ekipmanı bağlamaktır. Yazma sırasında 10G bağlantı noktaları en yaygın olanıdır ve burası en büyük DAC kablolarının kullanıldığı yerdir. Bir SFP+ - SFP+ DAC kablosu, doğrudan her iki ekipman parçasına takılacak ve anında 10G Ethernet bağlantısı sağlayacaktır.


40G - 10G (x4)
Bir ağdaki 10G bağlantı noktalarının 40G bağlantı noktalarına oranı giderek artan bir hızla düşüyor. DAC kabloları, bir 40G bağlantı noktasını başka bir 40G bağlantı noktasına doğrudan bağlamak için kullanılabilir, ancak bir 40G bağlantı noktasını dört adede kadar 10G Ethernet bağlantı noktasına bağlamak için de kullanılabilir. Bu ikinci uygulama için DAC cable gereklidir. Yine ana kısıtlama, dört SFP+ bağlantı noktası arasındaki mesafedir.

100G - 25G (x4)
Bir 100G Ethernet bağlantı noktasını başka bir 100G bağlantı noktasına doğrudan bağlamak için kullanılabilir, ancak yukarıdakiyle aynı şekilde kullanılabilir ve bir 100G bağlantı noktasını dört adede kadar 25G Ethernet bağlantı noktasına bağlamak için kullanılabilir. Bu ikinci uygulama için DAC gereklidir. Yine ana kısıtlama, dört SFP+ bağlantı noktası arasındaki mesafedir.

400G ve 200G DAC Cable
100G'nin üzerindeki veri hızları için DAC mevcuttur. Yalnızca 3 m'lik maksimum iletim ile bu daha yüksek veri hızlı kablolar, bir dizi doğrudan bağlantı ve koparma seçeneği sunar.


200G
200G ila 200G
200G - 100G (x2)
200G - 50G (x4)


400G
400G'den 400G'ye
400G - 200G (x2)
400G - 100G (x4)
400G - 50G (x8)


DAC , "Direct Attach Copper" olarak adlandırılan, direkt olarak birbirine bağlanan bakır kablolardır. Bu kablolar, genellikle fiber optik kabloların yerine kullanılır ve veri aktarımı için kullanılır. HPE ve Cisco gibi büyük teknoloji şirketleri tarafından da üretilen DAC, en fazla 15 metre uzunluğunda olabilir. Ancak, 1 metre uzunluğunda da mevcuttur ve bu, genellikle kısa mesafelerde veri aktarımı için kullanılır. DAC, veri aktarımı için çok hızlıdır ve aynı zamanda güvenilir bir bağlantı sağlar. Bu nedenle, bu kablolar genellikle data centerlerde, sanal ağların oluşturulmasında ve büyük veri dosyalarının taşınmasında kullanılır.

StorNET Bilişim firması, DAC, AOC Patch ve Ethernet Kartı yanı sıra birçok diğer bilişim ürününü de satışa sunmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.